Paradižnikova juha z rižem (12.)

Prereži črez polovico dva debela, zrela paradižnika, ju deni v kozo in prideni čebulo in žlico masti. Ko se nekoliko zarumeni, potresi še žlico moke in duši dve minuti; nato prilij 2 l tople vode, osoli in kuhaj pol ure. Ako hočeš, prideni žličico sladkorja. Posebej kuhaj v juhi 1/4 l riža in v kuhani riž pretlači paradižnikovo juho. Ko vse to prevre, je juha gotova. (Če mož ni pijanec, je zagotovo ob pravem času doma in mu bo prav teknilo.)

Opomba: To je edini osebni dotik, kjer v ozadju začutimo tegobo moje babice, ki je sicer res gospoda dobila, kot so ji govorile ženice z dežele, od koder je prišla, ampak ta gospod je bil faliran študent prava, ki je životaril v državni službi, večino časa pa je z družbo mariborske intelektualne boemščine presedel v kavarni Astoria in prihajal domov takrat, ko človeka paradižnikova juha z rižem ne zanima več.

Kaj deneš bolniku na mizo kot glavno jed

(Vic, kot ga je v jugoslovanskem esperantu povedal Tomaž Kralj, ko je bil še živ, v blagi spomin …)

Ofanziva. Negdje na Sutjesci, krvavoj rijeci junaka, sedam mrtvih heroja, šest živih izdajnika. Idu Titove kolone, glad, tifus … Tito prošeta kroz šumico gdje odmara kolona in vidi blijedog tifusara koji je zagrizao u gumu nagorelog neprijateljskog automobila.

“Šta glođeš, borče?”

“Glođem gumu, komandante!”

“A zašto glođeš gumu, borče?”

“Jer sam gladan, komandante.”

Tito ide rukom preko čela, tuga sja u očima, onda položi ruku na ramena vojnika, duboko ga pogleda u oči pune tifusa in reče tihim glasom:

“Glođi feltnu. Guma je za ranjenike.”

Marko Zorko, Knjiga mrtvih

P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.

 

Več od Metina lista

Zakaj sta pa tako jezna, saj se gremo samo mance

Ponedeljek, 11. februar 2013 (junakinja tedna je Pika Nogavička) Po evforiji –...
Beri dalje