Paradižnikova juha z rižem (12.)

Prereži črez polovico dva debela, zrela paradižnika, ju deni v kozo in prideni čebulo in žlico masti. Ko se nekoliko zarumeni, potresi še žlico moke in duši dve minuti; nato prilij 2 l tople vode, osoli in kuhaj pol ure. Ako hočeš, prideni žličico sladkorja. Posebej kuhaj v juhi 1/4 l riža in v kuhani riž pretlači paradižnikovo juho. Ko vse to prevre, je juha gotova. (Če mož ni pijanec, je zagotovo ob pravem času doma in mu bo prav teknilo.)

Opomba: To je edini osebni dotik, kjer v ozadju začutimo tegobo moje babice, ki je sicer res gospoda dobila, kot so ji govorile ženice z dežele, od koder je prišla, ampak ta gospod je bil faliran študent prava, ki je životaril v državni službi, večino časa pa je z družbo mariborske intelektualne boemščine presedel v kavarni Astoria in prihajal domov takrat, ko človeka paradižnikova juha z rižem ne zanima več.

Kaj deneš bolniku na mizo kot glavno jed

(Vic, kot ga je v jugoslovanskem esperantu povedal Tomaž Kralj, ko je bil še živ, v blagi spomin …)

Ofanziva. Negdje na Sutjesci, krvavoj rijeci junaka, sedam mrtvih heroja, šest živih izdajnika. Idu Titove kolone, glad, tifus … Tito prošeta kroz šumico gdje odmara kolona in vidi blijedog tifusara koji je zagrizao u gumu nagorelog neprijateljskog automobila.

“Šta glođeš, borče?”

“Glođem gumu, komandante!”

“A zašto glođeš gumu, borče?”

“Jer sam gladan, komandante.”

Tito ide rukom preko čela, tuga sja u očima, onda položi ruku na ramena vojnika, duboko ga pogleda u oči pune tifusa in reče tihim glasom:

“Glođi feltnu. Guma je za ranjenike.”

Marko Zorko, Knjiga mrtvih

P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.

 

0 replies on “Paradižnikova juha z rižem (12.)”