
Za dve osebi in pol kupimo 27 dkg kozic, najbolje še na pol živih. Na poti k avtu ne pozabimo kupiti slovenskega peteršilja, česna in radiča, doma pa že imamo dobro uležano malvazijo. Če je nimamo, jo je prasec požrl in naj se cvre v peklu in brez vina!
Kozice zličkamo, se pravi, olupimo do golega, lupine hranimo, ker jih bomo deli na žlico olivnega olja, jih prepražili in zalili z vodo. Naj vre pet minut. Precedimo in naj čaka.
»Ti veš, kolk si česna zrezljal?« Vem. Štiri stroke srednje rasti. Česen vržemo na tri žlice vročega olivnega olja, še skoraj isti čas, vendar kanec trenutka pozneje tudi krepko pest peteršilja sesekljanca, dodamo dva dl dolgozrnatega riža belca, hitro prepražimo, da česen omamno zadiši in zalijemo z juho iz ličkanja in malvazijo v razmerju ena proti tri v korist juhe, če smemo temu reči korist. Razmerje med rižem in tekočino naj bo ena proti dva v škodo riža. Ko je skoraj kuhano, dodamo kozice, pokrijemo in kuhamo do presenetljivega konca, ko dodamo za oreh masla. Potem jo jemo kot navadno rižoto s kozicami na bianco.
Kje pride radič? Pojma nimam, nekje vmes.
P. S. Sol smo seveda dodali. »A je treba to posebej povedat?« jezikavo pripomni babše.
Opomba: Vino, ki je ostalo v steklenici, vrzite v smeti, ker tisto vino, ki ga ima za kuho, ni za nikamor.
LA DOLCE VITA
Kaj je to?
(Najdenina na listku papirja, v moji stari kuharski knjigi, imam na sumu, da je nekaj iz Gigine zdrave košte)
ena šalica mletih orehov
ena šalica pšeničnega zdroba
pol šalice graham moke
pol šalice rjavega sladkorja
en pecilni prašek
en vanilij sladkor
malo cimeta
dve naribani jabolki
četrt litra rastlinske smetane
en deciliter mleka
Zmešaj suhe sestavine, potem dodaj jabolka, smetano in mleko. Peci pri 180 stopinjah, 45–60 minut.
Poskusili – deluje!
Marko Zorko, Knjiga mrtvih
P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.