TOP 5 kafetarij v prestolnici – leto potem :)

Marko Maver (foto: osebni arhiv)
Marko Maver (foto: osebni arhiv)
Marko Maver (foto: osebni arhiv)

Avtor: Marko Maver, študent okoljevarstvenega prava na University of Sheffield. Navdušen tekač in igralec futsala (notranji nogomet), velik ljubitelj letalstva ter seveda kave in avtor bloga coffeeobsession. Na Twitterju ga najdete pod @Marko_Mav.

Lani sem se lotil pisanja seznama ljubljanskih kafetarij, da bi ugotovil, katera je v seštevku različnih kriterijev res najboljša. Kar se je začelo kot moj osebni seznam, se je na koncu razvilo v ad hoc ‘raziskavo’, v kateri sem preko spletne ankete spraševal, katere so najbolj priljubljene kafetarije v prestolnici. Zdaj sem spet v Ljubljani, na (delovnih) počitnicah, in sem se odločil, da posodobim seznam (moje osebno mnenje). Namenoma nisem pogledal, kakšna je bila lestvica oz. rezultati lanskega vprašalnika, da ne bi vplivalo na mojo oceno. In spet sem se odpravil na obhod po kafetarijah v Ljubljani, da vidim, ali se je kaj spremenilo in ali so moje najljubše kafetarije še na vrhu.

Kaj naj rečem, rad imam kavo in ni boljšega razloga za ponoven obhod – vse v imenu raziskave seveda :). Nekoliko sem le spremenil kriterij ocenjevanja. Medtem, ko sem lani v ‘okus kave’ spravil tako cappuccino kot macchiato, je v ta kriterij letos vključen samo macchiato zato, ker menim, da se le pri macchiatu najbolje občuti, kako zares dobra je kava. Vsak test kave je bil opravljen ob približno istem času, zjutraj med 9-11h. Zakaj? Zato, ker menim, da se okus, pa čeprav je sama kava enaka, lahko spremeni, če je le-ta zaužita v popoldanskih urah, ko sem že spil nekaj kavic. Ampak mogoče se to zdi samo meni, tako da se ni treba preveč ozirat na to spremenljivko.

Torej, kriteriji ostajajo enaki kot lani, le da je bila ‘pena’ letos izključena, ker pri macchiattu ni tako zelo pomembna kot npr. pri cappuccinu: 1) okus kave; 2) cena; 3) vzdušje; 4) postrežba.

1. CAFETINO 

Dobri stari znanec spet na vrhu. Res kaj pretirano novega o Cafetinotu ni za povedati. Kava je še zmeraj zelo dobra, ni pomembno, ali si naročite katero izmed single origin (malo dražje) ali pa ‘ta navadno’. Vsakič, ko dobim kakšen obisk iz tujine, se vedno najprej ustavimo v Cafetinotu, nato pa nadaljujemo ogled po Ljubljani. Še nisem slišal nobenih negativnih kometarjev, tako da verjemite, za tiste, ki še niste bili tu na kavici, ne bom vam žal :).

Priporočam: ledeni cappuccino + amaretto (ali brownie).

Ocene: Okus kave: 5, Cena: 5; macchiatto (0,95– 1,50 EUR), Vzdušje: 4.5, Postrežba: 4.5. Skupaj: 19/20; 95%.

Kavarna Cafetino (foto via coffeeobsession blog)
Kavarna Cafetino (foto via coffeeobsession blog)

2. ČOKL

Čokl se mi zdi, da je ena izmed tistih kafetarij, ki je za mnoge še neodkrita. Dal bi jo recimo v isti rang oz. ‘stil’ kot npr. TOZD ali Bi-Ko-Fe, ampak ima kljub temu en svoj čar. Lokacija ob Krekovem Trgu (zraven Lutkovnega gledališča) je idealna, če se hočete malo odmakniti od turistov, ki čez dan preplavijo kafetarije ob Ljubljanici. Če si želite vzeti odmor za kavico, brez ‘strahu’, da bi koga srečali ali bi vas kdo ogovoril, je to taprava kafetarija. Pa saj ne, da je s tem kaj narobe, ampak če želite malo miru, potem npr. Zvezda ali Maček nista najbolj primeren izbor. Priporočam pa tudi ogled njihove spletne strani, na kateri lahko izveste marsikaj o kavi ter zanimive zgodbice. Kot pravijo sami, je Čokl več kot samo lokal oz. kafetarija, to je prostor kjer se iskreno posvečajo kavi.

Nazadnje pa bi rad omenil še to, da lahko pri Čoklu pustite ‘kavo na zalogi’ in jo podarite nekomu, ki si jo morda ne more privoščiti. V kolikor ostane veliko kav na zalogi, jih pri Čoklu odpeljejo do varne hiše za ženske in otroke v Ljubljani. Res pohvalno.

Priporočam: hladni espresso (espresso prelit čez led).

Ocene: Okus kave: 5, Cena: 4; macchiatto (1,30 EUR), Vzdušje: 4, Postrežba: 4. Skupaj: 17/20; 85%.

3. ZLATI DUKAT

Novinec na seznamu. Ena izmed kavarn, ki je v zadnjem letu ostala skrivnost, t.i. skriti dragulj. Odkril sem jo povsem po naključju, ko sem si šel pogledati novost v ljubljanski kulinariki – Klobasarno. Zlati Dukat je torej 10m stran. Zunaj imajo sicer postavljenih nekaj miz, ampak predlagam, da si najprej ogledate notranjost, ki me spominja na kakšno dunajsko kavarno iz starih časov.

Zlati Dukat (foto: Marko Maver)
Zlati Dukat (foto: Marko Maver)
(foto: Marko Maver)
(foto: Marko Maver)

Lahko pa se usedete tudi na notranjem ‘odprtem’ vrtu. Kar se tiče same kave, moram Zlati Dukat posebej izpostaviti, ker imajo res dobro izbiro, pa tudi sam okus je vedno za čisto 5-ko; sem sprobal vse od cappuccina do podaljšane kave in pa seveda macchiatta. Poleg Čokla, vsaj kolikor mi je znano, so tudi edini, ki kar na licu mesta sami pražijo kavo. Gospodična, ki dela za šankom, je res poznavalka kave, ob mojem prvem obisku sva se kar dobro zaklepetala o raznih vrstah in pripravi. Če občudujete dobro kavo, vam predlagam, da kar rečete, če bi lahko ‘povonjali’ različice kav (npr. Indija, Etiopija Harrar, Brazilija, etc) – se občuti razliko in vonjave so res božanske. Pripomb nimam nobenih, morda le to, da zna biti vzdušje notri malo ‘pusto’, ampak verjetno zato, ker je poletje in so gostje večinoma na zunanjih mizah. Je pa to seveda lahko tudi plus, ker se lahko odmaknete od zunajega vrveža in notri še kaj naredite za službo oz. šolo, ali pa v miru preberete časopis – WiFi je brezplačen. Imajo pa tudi dobro ponudbo presnih tort, ampak do teh še nisem prišel.

Priporočam: Indija espresso/macchiatto.

Ocene: Okus kave: 5, Cena: 3.5; macchiatto (1,50 EUR oz 0,70 EUR med 8-10:00h, Vzdušje: 3.5, Postrežba: 4.5. Skupaj: 16.5/20; 82.5%.

TOZD bar
TOZD bar

4. TOZD

Nekako se mi je letos poleti zelo priljubil TOZD. Kar se tiče kave sem bil zmeraj zelo zadovoljen, ampak mogoče sta me letos še posebej navdušila tako vzdušje kot postrežba. Npr. voda, ki jo dobiš ob kavi, pride v majhnih ‘erlenmajericah’; čeprav nisem nikoli maral kemije, mi je v tem kontekstu kar všeč :). Vsakič, ko grem tja, si naročim tudi čokoladnega ježka, ki pa ga skoraj nikoli nimajo na zalogi – verjetno zato ker je fulllllll dober. TOZD navsezadnje spada med majhno število ‘kafetarij’ v Ljubljani, ki se res specializirajo oz. dajo nekaj več na kavo kot kakšni drugi lokali.

Priporočam: macchiatto + čokoladni ježek.

Ocene: Okus kave: 4, Cena: 4; macchiatto (1,20 EUR), Vzdušje: 4, Postrežba: 4. Skupaj: 16/20; 80%.

5. KAVARNA ZVEZDA

Mislim, da ga ni tistega, ki bi rekel, da za Kavarno Zvezda še ni slišal. Katerakoli izmed lokacij (npr. v BTC-ju, zraven Hotela Slon, ob Kongresnem Parku) vedno postreže s kvalitetno kavo. Resda mogoče nimajo takšnega izbora kot npr. Cafetino ali Zlati Dukat, ne dobijo pa nobenih minus točk zaradi tega. Nismo vsi prefinjeni kofetkarji – ja, priznavam, da se tudi sam ne spoznam čisto na vse vrste kav – ampak, če hočem dobro kavo in vzdušje grem z veseljem v Zvezdo. Se mi pa zdi, da dobi vsaj teoretično bonus točko zaradi slaščic in sladoleda, ki so po mojem mnenju najboljši v Ljubljani. Priporočam tudi ‘frozen yoghurt’, ki je nekoliko lažji od sladoleda, ampak vsekakor res dober! V vsakem primeru je za ‘kavo pa tortico’ Zvezda top izbor :).

Priporočam: cappuccino + čokoladna krustata.

Ocene: Okus kave: 4, Cena: 3; macchiatto (1,60 EUR), Vzdušje: 5, Postrežba: 4. Skupaj: 16/20; 80%.

ZAKLJUČNE MISLI

Verjetno niste izvedeli kaj pretirano novega o kafetarijah, ki so se znašle tudi na letošnjem seznamu, razen morda o Zlatem Dukatu, ki je naredil velik skok na lestvici. Kot sem omenil že lani, zelo rad bi videl na kakšnem meniju v kafetarijah tudi ‘ledeno kavo’, s tem pa ne mislim tiste kalorične bombe od kave + sladoled + smetana + preliv, ampak samo navadno kavo prelito čez led – simple! V nekaterih kafetarijah se morda znajde na unofficial meniju, kot “kaledo” ;). Če imate kakšne svoje preference glede lokacij in zvrsti kave, se priporočam in obljubim, da jih bom prečekiral :). Pa veliko užitkov ob pitju kave še naprej!

 

Preberite tudi: TOP 5 kafetarij v prestolnici.

 

Značke
,
10 replies on “TOP 5 kafetarij v prestolnici – leto potem :)”
 1. says: Kolenkišta

  Dobnik +1, pa še vrhunsko čokoladno torto imajo.

  Sicer pa, kaj sploh je ljubljanski macchiato? Včasih je bil to marsikje italijanski (ne tržaški!!) macchiato – ergo espresso s kapljo, dvema mleka, sedaj dobiš praktično povsod servirano primorsko varianto – mali kapučino.

  1. says: marko

   vcasih je bil res macchiato espresso s kapljo ali dvema mleka, ampak s casom se je to spremenilo v espresso + malo pene…macchiato pomeni espresso ‘obarvan’ z mlekom/peno..je pa res, da se priprava razlikuje tako med lokali kot pa mesti. ne vem, ce bi lahko opisal ‘ljubljanski macchiato’..vem pa da sigurno macchiato ni kot si ga razlagajo americani naprimer http://www.starbucks.com/blog/what-s-the-meaning-of-macchiato-/1168 v zda se nikoli nisem pil dobrega macchiata..ampak to je zgodba za kaksno drugo objavo na blogu:)

 2. says: Danica

  Zame je po gornjih kriterijih daleč najboljša kava pri Čoklu. Če že govorimo o kavi in ne o torticah&drugo.

  1. says: Marko

   A ves da sem se tudi jaz isto spraseval…sem na nekaj koncih ze probal narociti ampak nihce ni vedel kaj to je…sporoci, ce slucajno ugotovis kje ga znajo narest:)

   1. says: Luka

    Verjetno ga nekje znajo naredit, samo ga prodajo kot cappuccino. Ce se res trudis z bazo za kapučino in narediš tisto kremno mleko, pa čez espresso zaliješ, je potem to že praktično flat white, ne?

 3. says: Špela

  Joj, Zvezda? Resno? To je pa eden najbolj bednih lokalov nasploh (v Slonu se še nekako držijo). Ob njihovem neprofesionalnem odnosu in čistoči kava dobi močan priokus.

  Če hoče kdo vedeti kako mora biti kava postrežena in kako dobra je lahko, potem naj gre raje kar direktno v Cafetino. Me niti ne zamika, da bi sploh še kam drugam hodila na kavo.
  Če je tu še želja po čem drugem kot kavi, potem je TOZD pravi naslov.

Komentiranje je zaprto.