Meta PHoDcast 54: Anja Šterbenc, doktorica medicine

(foto: osebni arhiv)

Z doktorico medicine Anjo Šterbenc o človeških papilomavirusih – njihovih genetskih značilnostih, diagnostiki in zdravljenju.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Anja Šterbenc je mlada raziskovalka v Laboratoriju za molekularno mikrobiologijo in diagnostiko hepatitisov in aidsa na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete UL. V doktorski disertaciji se ukvarja z molekularno opredelitvijo, kličnim pomenom in tkivnim tropizmom novega človeškega papilomavirusa HPV204 in sorodnih genotipov. Njen mentor je prof. dr. Mario Poljak, ki mu je Društvo Mlada akademija prejšnji teden podelilo nagrado Mentor leta 2016.

Že od nekdaj je vedela, da si želi biti raziskovalka – le področje je morala izbrati. Svoje odločitve za doktorski študij ne obžaluje, vsem, ki so kdaj v dvomih pred kakšno pomembno odločitvijo, pa v ogled priporoča indijski film 3 idiots (2009). Na kavi s premierom bi debatirala o prenovi šolskega sistema v problemsko zasnovano izobraževanje, za večerjo pa bi v življenje obudila svoje stare starše ter Marijo Terezijo in Nikolo Teslo.

Anja Šterbenc v oddaji Odmevi na TV Slovenija (22. 3. 2017)

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti.

V rubriki “Meta PHoDcast zapisi” pa gostita slovenske doktorske študente in študentke ter podoktorske raziskovalce in raziskovalke v tujini.

Njuno delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 54: Anja Šterbenc, doktorica medicine”