Meta PHoDcast 57: Rok Kocen, inženir strojništva, in Mišel Cevzar, kognitivni znanstvenik

Foto: Satena.

Z inženirjem strojništva Rokom Kocenom in kognitivnim znanstvenikom Mišelom Cevzarjem o lastnostih materialov v regenerativni medicini, vodenju eksoskeletov na podlagi neuromehaničnih zakonitosti ter o tem, kako pripraviti najboljši “elevator pitch”.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Rok Kocen in Mišel Cevzar sta študenta Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, ki sta na 9. Študentski konferenci prejela nagrado za najboljšo kratko predstavitev po izboru novinarjev, ki jo podeljuje društvo SATENA. Poleg tega sta prejela tudi nagrado publike ter sta med štirimi prejemniki glavne nagrado strokovne komisije, ki je ocenjevala tako predstavitev kot plakat. Povzetka njunih predstavitev lahko preberete v konferenčnem zborniku (PDF).

Rok Kocen je diplomant Fakultete za strojništvo UL, magistriral pa je iz reologije na Université catholique de Louvain. Sedaj pa je mladi raziskovalec na Odseku za nanostrukturne materiale IJS, kjer pod mentorstvom dr. Saše Novak zaključuje doktorski študij nanoznanosti in nanotehnologij. V doktorski disertaciji raziskuje lastnosti materialov, iz katerih so narejeni celični nosilci, ki bi se lahko uporabljali v regenerativni medicini. Med drugim proučuje tudi možnost 3D-tiskanja teh materialov.

Mišel Cevzar je diplomant Fakultete za varnostne vede UM, na Univerzi na Dunaju pa je magistriral iz kognitivne znanosti. Sedaj je zaposlen kot raziskovalec na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko IJS, kjer pod mentorstvom dr. Jana Babiča začenja doktorsko usposabljanje na področju kolaborativnih robotskih tehnologij. Ukvarja se z uporabo kognitivne znanosti na področju robotike, pri čemer ga zanima predvsem potencial eksoskeletov.

Rok poslušalcem Meta PHoDcasta priporoča spletno stran Instructables, YouTube kanal Veritasium, TV oddajo Ugriznimo znanost ter revijo Science Illustrated. Mišel v branje priporoča “fan fiction” Harry Potter and the Methods of Rationality, The Foundation Trilogy Isaaca Asimova, spletna portala Hacker News in Futurism.com, glasbene in znanstvene oddaje na Radiu Študent, filma Dr. Strangelove in The Martian ter prvo sezono serije Mr Robot. Za več sporočil pa se lahko obrnete na njegovo spletno stran.

Rok Kocen in Mišel Cevzar (foto: SATENA)

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti.

V rubriki “Meta PHoDcast zapisi” pa gostita slovenske doktorske študente in študentke ter podoktorske raziskovalce in raziskovalke v tujini.

Njuno delo lahko podprete z donacijo Zavodu Metina lista in v zahvalo boste prejeli knjigo Zanimiva, navdihujoča, uporabna.

0 replies on “Meta PHoDcast 57: Rok Kocen, inženir strojništva, in Mišel Cevzar, kognitivni znanstvenik”