Hvala! #2012

Nataša Briški
Nataša Briški, urednica Metine liste (foto: osebni arhiv)
Nataša Briški
Nataša Briški, urednica Metine liste (foto: Nataša Koražija)

Leta 2012 je na vaše ekrane prišla Metina lista. Spletna postaja za osebe širokih pogledov in aktivnega duha je bila v orbito izstreljena “ob ljubečih dotikih in objemih njenih kreatork  in vil rojenic” kot bi rekla naša Joži. Slednje so ji v zibko položile obilne darove, saj je Metka že z eno prvih objav doživela mednarodno prepoznanost. Zapis veleposlanice na Japonskem Helene Drnovšek Zorko Zakaj sem podpisala ACTA-o (Why I signed ACTA) je bil tudi najbolj bran zapis leta. Iskrena izpoved veleposlanice je bila ob številnih odzivih podpore in razumevanja hkrati deležna tudi poplave skrajno žaljivih in nesramnih komentarjev. Ker verjamemo v spoštljiv javni diskurz, predvsem pa argumentirano kritiko, komentarje na strani od vsega začetka strogo moderiramo. In bo tako tudi v prihodnje. To je najmanj, kar smo dolžni avtorjem in avtoricam. Mnogi članki so namreč tudi zelo osebne narave.

Metina lista želi izpostavljati ljudi, ideje in projekte, ki predstavljajo motor sprememb v našem času in prostoru. To smo še posebej izpostavljali tako v rubriki Meta Dekleta, pa Meta Obeta in seriji #heker, ki jo kmalu preselimo na posebno podstran. Metina lista ni obremenjena z delitvami na leve in desne, naše in vaše, pravo Meto zanima samo, kaj je dobro in kaj deluje. In zelo deluje razmišljanje in način delovanja Davida Pivka, mladega Slovenca, ki si je delo našel v Avstriji in na Nizozemskem. Njegova izpoved o življenju in delu v tujini je prevzela naše bralce in postala ena tistih zgodb, ki so pošteno zaokrožile po spletnem medmrežju. David v Tujina – obljubljena dežela ali kruta realnost med drugim piše: “Prvega pol leta sem se velikokrat vprašal ali je vredno preživljati trenutke brez prijateljev, bil osebne dvoboje – ostati ali se vrniti nazaj, za tistih par sto evrov več na mesec. A kmalu zatem sem začel ugotavljati, da imam od celotne izkušnje veliko več kot le denar.” Hvala tudi Darinki, Jani, Ninu in Ivi, ki so z nami delili svoje izkušnje s tujino. In vsem, ki to še bodo. Njihove zgodbe so zgodbe ljudi, ki si upajo več, in so se dotaknile številnih bralcev.

Za Metino listo je doslej pisalo že več kot 100 avtorjev in avtoric, skupaj smo objavili okoli 500 zapisov. Krepimo tudi skupnost na družbenih omrežjih Twitter in Facebook. Ni presenetljivo, da ob silnem pomanjkanju žlahtnega humorja na Slovenskem, med večje uspešnice Metine liste sodi satirična rubrika Meta Opleta. Meta, ki z jezikom opleta, je v bistvu naša jezična Joži Zanoškar, čeprav med največje uspešnice te rubrike sodi delo večih avtorjev – 10 nepreslišanih izjav o Družinskem zakoniku. Nabirka “”intelektualizmov”, ki so v času referenduma za Družinski zakonik razgalile intelektualno zanikrnost, človeško nizkotnost in manipulativnost nekaterih nasprotnikov Družinskega zakonika.

Meta se rada nostalgično sprehodi v preteklost in za vas poišče zaprašene bisere in “bisere”. Retro Meta je razkrivala tudi mogočne, a prezrte osebnosti iz slovenske preteklosti. Med največje uspešnice te rubrike pa vendar sodijo bedastoče iz preteklosti oz. obuditev knjižice z nasveti 10 nasvetov – katera dekleta niso za zakon. Se splača prebrati, da ne boste pred poroko kakšne koze ustrelili…

Retro Meto bomo v prihodnje še okrepili, Meta Priporoča pa osvežili. Za posamezna poimenovanja dnevov, kar smo delali doslej, gre zasluga Marjetki Krapež, prevodi Samo Vrtačnik, objavljeni pa so v rokovniku – delo Tanje Radež, ki ga je izdal Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Ljubljana. Kar se vsebine tiče, bo Meta Priporoča vsak delovnik še vedno priporočala nabor domačega in tujega branja, nabranega z vseh vetrov. Predlogi kot vedno dobrodošli na info@metinalista.si.

Meta je ves čas v akciji in za leto 2013 pripravlja še več uporniškega in prijaznega branja in… eno res hudo rubriko: Meta Analiza. V njej bomo preverjali verodostojnost javnih izjav, čigar avtorji in avtorice bodo poslanci in poslanke, predstavniki in predstavnice vlade, interesnih skupin, javne osebnosti… Vsako trditev, ki jo bomo vzeli pod drobnogled, bomo ocenili z ratingom kakovosti. V ta namen ravno ustanavljamo MPU, Meta preiskovalni urad :), ki ga bodo sestavljali novinarji in novinarke ter strokovnjaki in strokovnjakinje z različnih področij. Več o vsem skupaj pa v naslednjih dneh.

Zahvaljujemo se številnim avtoricam in avtorjem, med katere sodite tako študentke in študenti kot njihove profesorice in profesorji, tako podjetnice in podjetniki kot ločene matere, tako homoseksualno usmerjeni kot jezikave gospodinje, tako športnice in športniki kot ljubitelji kavča, tako jezne kot romantično zasanjane…, vse in vsi, ki poosebljate Metinega duha. Ste osebe širokih pogledov in aktivnega duha. Hvala vsem, ker ste darovali svoj prosti čas in pisali izjemne tekste, da smo jih lahko delili dalje. Hvala vsem, ki nas samooskrbujete v Izbirčni Metki. Hvala vsem zvestim bralcem in podpornikom Metine liste.

Vsem Vam želimo, da bi bilo 2013 leto, ko boste srečali še več posebnih ljudi, prebrali še več izjemnih tekstov, dobili še več izvirnih idej, doživeli veliko vznesenosti in še naprej ostali z nami.

Nataša Briški, urednica Metine liste

 

0 replies on “Hvala! #2012”