17 mladih znanstvenic in znanstvenikov se predstavi v 6. sezoni Meta PHoDcasta

Šesto sezono sva odvodila Mišel Cevzar in jaz. Na začetku sezone naju je vodila Ana Slavec, ki je poskrbela za snemanje jubilejne 100. epizode Meta PHoDcasta, kjer smo Luka Avsec, Ana, Mišel in jaz obujali spomine na snemanje pogovorov z več kot stotimi mladimi znanstveniki in znanstvenicami z različnih področij znanosti.

Ana je otvorila šesto sezono s 34. zapisom Meta PHoDcasta, v katerem se je pogovarjala z dvojno doktorico kineziologinjo Joco Zurc. Joca raziskuje filozofijo športa, raziskovalna pot pa jo je vodila tudi na Japonsko.

V nadaljevanju sezone smo se Ana, Mišel in jaz pogovarjala s 16 mladimi raziskovalkami in raziskovalci z različnih področij znanosti. 

V 101. podkastu je Mišel gostil inženirja tehniške varnosti Petra Kočmana, govorila sta o vplivih klimatskih sprememb na gozdne požare. Jaz sem se z veterinarko Metko Vuga v 102. podkastu pogovarjala o gojenju in diferenciaciji matičnih celic iz maščobnih tkiv psov in mačk. Še globlje od celic pa se je potopil Mišel v pogovoru z biokemikom Jakobom Rupertom, ki raziskuje proteine in druge molekulske strukture, udeležene pri bolezni amiotrofična lateralna skleroza (103. ep.). 

V 104. podkastu se je oglasila Ana, ki je s strojnikom Nejcem Novakom govorila o računalniškem modeliranju avksetičnih struktur in o odprti znanosti. Mimogrede: Ana je z novim letom začela s serijo prispevkov o odprti znanosti. Ta je blizu tudi kognitivnemu nevroznanstveniku Kristijanu Armeniju, ki je bil gost 105. podkasta. Kristijan raziskuje razumevanje jezika na ravni vedenja in nevroznanosti, za to pa uporablja tudi znanja s področja umetne inteligence. Leto 2019 je zaokrožil Mišel s pogovorom z ekonomistom Andrejem Srakarjem. V 106. podkastu sta govorila o ekonomiji, matematiki in input/output analizi.

Leto 2020 sva začeli z meteorologinjo Nino Črnivec, ki raziskuje interakcijo atmosferskega sevanja in oblakov (107. ep.). Sledil je pogovor med Mišelom in glasbenikom Tadejem Droljcom, v 108. podkastu sta govorila o komponiranju z uporabo avdiovizualnih objektov.

Še pred omejitvami v koronačasu sem se pogovarjala s kineziologom Timom Podlogarjem, ki preučuje sintezo glikogena med športno vadbo in po njej (109. ep.). Na Fakulteti za matematiko in fiziko sem obiskala matematičarko Anjo Petković, ki raziskuje dokazovale pomočnike v matematiki (110. ep.). Zadnji Meta PHoDcast, ki sem ga posnela v živo, je bil pogovor z biologom Rokom Šturmom, ki je v 111. podkastu predstavil vibracijsko komunikacijo škržatkov.

V mesecu marcu in aprilu smo pogovore snemali po spletu. Z mikrobiologinjo Katarino Bačnik sva govorili o virusih v različnih vodnih virih, beseda je nanesla tudi na raziskovalni projekt, ki vključuje spremljanje novega koronavirusa v odpadnih vodah (112. ep.).

V 113. podkastu sem gostila antropologinjo in etnologinjo Ano Svetel, popeljala nas je na popotovanje po raziskovanju povezav med svetlobo, temo, časom in vremenom na Islandiji. Z Islandije smo “odleteli” do Dunaja, kjer matematik in nevroznanstvenik Nace Mikuš raziskuje na področju računske psihiatrije (114. ep.). Za zaključek snemanja po spletu sem gostila zgodovinarko Majo Lukanc. V 115. podkastu je predstavila diplomatske odnose med Jugoslavijo in Poljsko v prvem desetletju po drugi svetovni vojni.

V mesecu juniju sem na Fakulteti za družbene vede obiskala raziskovalko na področju mednarodnih odnosov, Nino Pejič (116. ep.). Z Nino sva govorili o tem, kako znanstvena skupnost razume vzpon velike sile, Kitajske. 

V šestih letih smo skupaj z Lukom Auscem pripravili 116. podkastov in 34 zapisov z več kot 140-imi mladimi raziskovalkami in raziskovalci. Vabljene in vabljeni tudi k poslušanju podkastov iz prve, druge, tretje, četrte ali pete sezone. Se slišimo spet jeseni, ko začnemo s 7. sezono Meta PHoDcasta!

 

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

 

0 replies on “17 mladih znanstvenic in znanstvenikov se predstavi v 6. sezoni Meta PHoDcasta”