Četrta sezona Meta PHoDcast – dva nova voditelja in 23 novih intervjuvancev

V četrti sezoni sta se mi kot sovoditelja pridružila Zarja Muršič in Mišel Cevzar. Od avgusta do junija smo skupaj objavili 21 avdio epizod in dva pisna intervjuja v rubriki Meta PHodcast zapisi.

#MetaPHoDcast

Sezona se je zame začela že sredi poletja, ko sem v Lizboni obiskala mikrobiologinjo dr. Tanjo Đapa (61. ep.). V avgustu sem se pogovarjala še z enim podoktorskim raziskovalcem v tujini, elektrotehnikom dr. Markom Joštom (62. ep.), ko je bil ta na obisku v Sloveniji.  Sledil je obisk Biotehniške fakultete, kjer sem intervjuvala Davorja Križišnika, inžinirja lesarstva (63. ep.). Na tej fakulteti je študiral tudi biolog in biostatistik Roman Luštrik (64. ep.), ki me je na snemanje povabil domov, da sva epizodo posnela z mešalko Palček Smuk, s katero snema tudi Metamorfoze.

Ob vrnitvi iz Anglije sva se v Šavrinih srečali s kongnitivno znanstvenico Zarjo Muršič (65. ep.), ki je že v naslednji epizodi bila na drugi strani mikrofona. Sama sem nato intervjuvala še psihologinji Nušo Zadravec Šedivy in Tino Podlogar (67. ep.) z Inštituta Andrej Marušič na Univerzi na Primorskem ter izvedla pogovor o kariernih poteh mladih znanstvenikov v Kopru (71. ep.), na katerega sem povabila štiri izmed gostov preteklih sezon, ki prihajajo iz obalne regije.

Zarjin prvi PHoDcast je bil z etnologom in kulturnim antropologom Blažem Bajičem (66. ep.) s Filozofske fakultete UL. Z iste fakultete prihaja tudi njen drugi gost, filozof Borut Trpin (70. ep.). V tretjem intervjuju se je premaknila na Škotsko, kjer doktorat zaključuje antropologinja Anja Pogačnik (73. ep.).

Po treh zanimivih družboslovnih intervjujih se je Zarja lotila še naravoslovcev. Na Inštitutu Jožefa Stefana se je pogoarjala z biokemičarko Saro Pintar (75. ep.), na Fakulteti za elektrotehniko UL je pred mikrofon povabila elektrotehnika Roka Kimovca (77. ep.) in na Kemijskem inštitutu kemičarko Sašo Rezelj (79. ep.). Zarja je peto sezono končala z dodatno epizodo s fizikom Matjažem Vidmarjem (81. ep.), ki doktorat zaključuje na Škotskem.

Rok Kimovc

Tudi drugi novi sovoditelj, Mišel Cevzar, je, tako kot Zarja, magistriral iz kognitivne znanosti. Intervjuvala sem ga v tretji sezoni, skupaj z Rokom Kocenom (57. ep.). Mišelov prvi intervjuvanec je bil grafični tehnolog dr. Jure Ahtik (68 ep.), ki je doktoriral na Naravoslovnotehniški fakulteti UL, drugi pa informatik dr. Jože Bučar (69. ep.), ki je doktoriral na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Na obisku v Sloveniji je ujel nanoznanstvenika dr. Janeza Zavašnika (72. ep.), ki je podoktorski raziskovalec v Nemčiji. Nato se je pogovarjal s politologom Jernejem Štromajerjem (74. ep.), ki zaključuje doktorat s področja ameriških študij. Intervjuval je tudi biokemičarko Teo Lenarčič (76. ep.) s Kemijskega inštituta, kemičarko Majdo Pavlin (78. ep.) z Inštituta Jožef Stefan ter sezono zaključij z intervjujem s predsednico društva Mlada akademija, biokemičarko Urško Slapšak (80. ep.) s Kemijskega inštituta.

V okviru četrte sezone sta bila objavljena tudi dva Meta PHoDcast zapisa. Na začetku sezone je na sklop vprašanj odgovarjala ekologinja Vesna Lavtižar (30. Zapis), ki je podoktorska raziskovalka na Japonskem, sredi sezone pa še fizik Matej Krajnc (31. Zapis), predlagatelj Mentorja leta 2017.

Vabljeni k poslušanju epizod prve, druge in tretje sezone ter k branju prvih 29 Meta PHoDcast Zapisov s slovenskimi raziskovalci in raziskovalkami v tujini. S peto sezono se vračamo septembra.

——
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Četrta sezona Meta PHoDcast – dva nova voditelja in 23 novih intervjuvancev”