Brez knjig mi živeti ni: Nataša Briški

(foto: osebni arhiv)
(foto: osebni arhiv)
(foto: osebni arhiv)

Avtorica: Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

Zame v grobem obstajata dve obliki poletnega dopusta, ena je robinzon, ki je raj na zapuščenem koščku sveta, tam ponavadi res dam vse od sebe, druga pa je road trip. Pri slednjem časa za branje nimam, saj se mi od vseh drugih aktivnosti rado vrti v glavi. Če pa se odločim za prvo, potem mi brez knjig živeti ni. Lani mi je tik pred koncem robinzon dopusta, ostala sta še kakšna dva dneva, zmanjkalo dobrega branja. Ni ga hujšega. Nisem vedela, kje bi si vrat zlomila, potem, ko sem vse volkce v zalivu že polovila, vse kotičke raziskala in vse solate že pojedla. Zato sem letos na morje vzela 2x (pre)več vsega, ampak jaz imam rada izbiro, celo tako zelo, da sem še njo vzela s seboj. “Da se bom v vseh zgodbah vedela prav odločat”, piše v posvetilu knjige Izbira, Renate Salecl, ki sem jo pred časom dobila v dar.

Poletje pa je tudi skoraj edini čas, ko berem fiction, spodnja lista je kombinacija priporočil prijateljev/ic, nekaj predlogov sem si sposodila pri FB skupini Knjigobežnice, digitalni del pa v skladišču čaka že nekaj časa:

1. Paolo Giordano: Samotnost praštevil (prevedla Anita Jadrič)

Giordano je fizik in s fiziki se jaz dobro razumem, čeprav jih je včasih težko razumeti :).

2. Paolo Giordano: Človeško telo (prevedla Anita Jadrič)

Če mi bodo všeč praštevila.

3. Carlos Ruiz Zafon: Ujetnik nebes (prevedla Veronika Rot)

Prevzela me je Senca vetra, upam, da me bo tudi to.

4. Jojo Moyes: Ob tebi (prevedla Radojka Manfreda Modic)

Zelo zelo fajn poletno branje, takorekoč na en mah. Kaj bi storila, če bi bila na Willovem mestu?

5. Margaret Mazzantini, Novorojen (prevedla Anita Jadrič)

To je bilo zelo prijetno presenečenje. Zgodba o Sarajevu, vojni, ljubezni, življenju. Po začetnih nekaj straneh me je zaskrbelo, da gre za klasično ljubavno pričo, pa se potem lepo razvije, postreže z nekaj obrati v levo in desno in se sploh izkaže za a must! Laura, hvala!

(foto: Nataša Briški)
(foto: Nataša Briški)

6. Oliver Hilmes: Otroci Cosime Wagner (prevedla Nataša Peternel)

Izdano ob 200. obletnici rojstva skladatelja Richarda Wagnerja. V drobovje družinska zgodba Wagnerjeve dinastije, intrige, spletke, boj za oblast in prevlado. In tudi o ozadju naklonjenosti med Wagnerji in Hitlerjem, ta del je mene še posebej zanimal. Fajn se bere.

7. Julianna Baggott: Čisti (prevedel Andrej Hiti Ožinger)

8. Haruki Murakami: 1Q84 (prevedel Aleksander Mermal)

Tole sem si izposodila pri Tomažu potem, ko sem prebrala njegovo recenzijo. Prebere vse in dobro svetuje. Pravi, da je 1Q84 “mojstrovina žlahtne kovine in dragulj sodobnega romana”.

In da bo mera polna ali vrat cel, imam na tablici naloženo še:

9. Nicholas Carr: The Shallows: What the Internet is Doing to our Brains

10. Eric Schmidt, Jared Cohen: The New Digital Age

Schmidt je eden od poglavarjev Googla, Cohen pa šef Googlovega idejnega think tanka in predtem svetovalec Condi Rice in Hillary Clinton na ameriškem zunanjem ministrstvu.  V knjigi pišeta o tem, kakšna (naj bi bila) bo naša digitalna prihodnost.

11. Mark Leibowitz: This town

Tole je friška ribica. Novinar Mark Leibowitz pove vse :), o washingtonskih podzemljih, incestuoznih razmerjih, hipokriziji in igri moči. O 24/7 mreženju, o zabavah na strehah stavb, o članstvih v ekskluzivnih klubih, o umetnosti lezenja v rit, o tem, o čemer v bistvu govori tudi ameriška TV serija House of Cards. Dvomim, da bo imela knjiga kakšen resen news value, ampak en delček tega, o čemer piše, sem med bivanjem v ZDA videla/srečala/spoznala …, pa me firbec matra.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko JeričNataša Pirc MusarAnže Tomić, Denis OštirJana S. JavornikRok TamšeAntiša KorljanMaja in Nejc Žorga Dulmin, Maja SimonetiSašo BrazZala ŽbogarMatej PraprotnikMiško KranjecAngela Milharčič HladnikRoman Kuhar, Jaka Smerkolj.

 

2 replies on “Brez knjig mi živeti ni: Nataša Briški”
  1. says: Klavdija

    Zelo zelo dober izbor! Prebrano Murakami, Jojo Moyes in Mazzantini, z vsemi knjigami več kot zadovoljna, zelo pa priporočam tudi Stoletnik od Jonasa Jonassona in Otok pod morjem od Isabel Allende. Predloge sicer išem na takšnih blogih kot je tole, forumih oziroma veliko jih sem ‘pobrala’ tudi pri poletnem branju od MK. Hja,dopust še nikdar ni minil tako hitro kot letos 😀 Zdaj malo počitka oziroma branje za vikend, dovolj je bilo za to poletje 🙂

  2. says: Nataša

    Hvala Klavdija :), ja, Stoletnik je TOP, mogoče celo moja najljubša knjiga letos. Allende se lotim, hvala za namig! Za kakšne fajn predloge lahko morda pokukaš v FB skupino Knjigobežnice.

Komentiranje je zaprto.